Agenda

19 maart 2022, 20.30 uur

OUDER EN OUDER
Houtschild, Philippi en vrienden
Bonte bundelpresentatie

We blijven allemaal tot onze laatste ademtocht in gesprek met onze ouders, of we het willen of niet (…). Deze recente uitspraak van Frénk van der Linden is het motto van het nieuwe gezamenlijke kunstwerk van dichter Marco Houtschild en beeldend kunstenaar Rop Philippi. Na hun geslaagde samenwerking in ‘Houtschilds beknopte Vogelverzenveldgids’ vonden de beide met de Stadsspeld gelauwerde Culemborgers dat het tijd werd voor een nieuw project. Met de vogels hadden ze een thema te pakken waar velen iets mee hebben. En opnieuw is het ze gelukt zo’n onderwerp te vinden. Ieder mens heeft nu eenmaal een vader en een moeder. 

In de bundel ‘Ouder en ouder’ onderzoekt Houtschild de relatie met zijn ouders, waarvan er één vroeg is overleden. Alhoewel de gedichten een particuliere oorsprong hebben, krijgen ze met Houtschilds vaardige pen een universele zeggingskracht. De bundel bevat nieuw en ouder werk. Bij deze ‘pap-en-mam-gedichten’ heeft Philippi een geheel nieuwe vormtaal ontwikkeld. Zijn beeldcollages vormen er een gelaagde en sferische toevoeging bij. Tot slot heeft grafisch ontwerper Hans Bassa de bundel weer fraai weten vorm te geven.

Om de bundel feestelijk ten doop te houden, hebben Houtschild en Philippi jonge én oude vakbroeders en -zusters gevraagd met het thema aan de slag te gaan. Dat resulteert in een gevarieerd programma vol voordracht, muziek en expositie. 

Bestel hier je tickets!

Waar?
De Gelderlandfabriek
Stationsweg 7
4101 NG Culemborg
www.degelderlandfabriek.nl

Wanneer?
Zaterdag 19 maart 2022

Entree:
Toegang: € 11,- 
Toegang voor 1 persoon incl. bundel: € 26,-
Toegang voor 2 personen incl. (1) bundel: € 32,50
Prijs losse bundel: € 20,-
Prijs unieke beeldcollage (40x60cm): € 300,-

Combineren met uit eten op locatie:
De Gelderlandfabriek herbergt ook café-restaurant Una Volta dat gerechten serveert met mooie, uit Italië geïmporteerde producten, maar vooral ook met producten van dichtbij. Reserveren: 0345-227228.
www.unavolta.nl

Parkeren en OV:
De Gelderlandfabriek ligt naast NS-station Culemborg. De dichtstbijzijnde parkeerplaats bevindt zich bij het Stationsplein, vanaf de rotonde na ca. 200 meter aan de rechterkant. Via een trap op deze parkeerplaats bereik je de ingang van de Gelderlandfabriek. Ook als je met het openbaar vervoer komt, kun je gebruikmaken van deze trap. Voor mindervalide bezoekers zijn er speciale parkeerplekken beschikbaar bij de ingang op het talud.

Zaterdag 27 november van 13.30 tot 15.30 uur.  Boekhandel Tomey, Culemborg

Voormalig stadsdichter Houtschild leest voor in nieuwe boekwinkel
Voormalig stadsdichter Marco Houtschild heeft een gloednieuwe gedichtenbundel. In ‘Ouder en ouder’ onderzoekt hij de relatie met zijn ouders. Het is een universeel thema, iedereen heeft een vader en een moeder. Houtschild heeft het zelf over ‘pap-en-mam-gedichten’. Net als in ‘Houtschilds beknopte Vogelverzenveldgids’ heeft Rop Philippi de bundel geïllustreerd, dit keer met beeldcollages. In de gloednieuwe boekwinkel van Tomey aan de Markt van Culemborg vertelt Houtschild over de nieuwe bundel en leest er uit voor. Hij kan de bundel dan ook voor u signeren.

NB: ‘Ouder en ouder’ zou tijdens een bonte bundelpresentatie in De Gelderlandfabriek ten doop worden gehouden. Als gevolg van de coronamaatregelen is deze lancering echter opgeschort. Er wordt zo spoedig mogelijk een nieuwe datum bekendgemaakt. Intussen is de bundel al wel te koop bij Boekhandel Tomey in Culemborg en via http://www.marco.houtschild.com.

Zaterdag 20 en zondag 21 november 2021. Beide dagen om 14.00 uur

VOGELVERZENWANDELING
Dichters en vogelaars opgelet! Vlak voor corona verscheen er in Culemborg een unieke vogelgids. In plaats van een plaatje en een soortomschrijving bevat ‘Houtschilds beknopte vogelverzenveldgids’ steeds per vogel een tekening in Oost-Indische inkt en een gedicht. Voor deze bijzondere veldgids hebben de voormalig stadsdichter Marco Houtschild en de Culemborgse beeldend kunstenaar Rop Philippi de krachten gebundeld.

Nu het weer mag maken de beide kunstenaars met geïnteresseerden een ‘vogelverzenwandeling’ door de Culemborgse uiterwaarden. Er zullen ter plekke vogels worden gespot en bijbehorende gedichten worden voordragen en toegelicht. Iedereen is welkom!

Na een korte inleiding met koffie/thee duurt de wandeling ongeveer anderhalf uur. Een expositie van vogeltekeningen is te zien in het Bomvrij Gebouw Noord op Werk aan het Spoel. 

Meedoen aan de ‘vogelverzenwandeling’ is gratis. Aanmelden is niet nodig, wel een coronatoegangsbewijs. Trek stevig schoeisel aan. En als je een verrekijker hebt, neem die dan mee!

Bomvrij Gebouw Noord
Werk aan het Spoel
Goilberdingerdijk 40
Culemborg

12 september 2021

Voordracht (16.00 uur) en vogelverzenwandeling (17.00 uur). Samen met Rop Philippi.

De Veldkeuken Amelisweerd
Koningslaan 11, Bunnik
http://www.develdkeuken.nl

Vanaf juni 2020 Expositie De Veldkeuken Amelisweerd, Bunnik

Vanaf 9 juni 2020 exposeren Rop en ik bij De Veldkeuken in Amelisweerd met vogeltekeningen en gedichten. Zodra corona het toelaat gaan we ook presenteren en vogelwandelen. Zie deze link.

19 maart 2020

Zondagmiddag 27 oktober 2019, 14.00 uur

Vogelverzenveldgidswandeling. Gratis deelname voor jong en oud zonder reservering. Verzamelen bij Café Vollin (Tollenstraat, Culemborg). Denk aan goed schoeisel en eventueel een verrekijker. 

6 oktober 2019, 15.30 uur

0001-2


Lancering nieuwe bundel
Café Vollin
Tollenstraat 26, Culemborg


17 november 2018, 16.00 uur

Uitnodiging

Lancering nieuwe bundel
Andries, eten en drinken
Varkensmarkt, Culemborg


7 oktober 2018, 16.00 uur

43395133_2141871149384877_2716649252322279424_n

Installatie als stadsdichter
Andries, eten en drinken
Varkensmarkt, Culemborg


29 (13.00 uur) en 30 september (15.00 uur) 2018

LekArt
Culemborg


15 september 2018, 12.00 – 12.45

Barbarafestival Culemborg
Stadsgedichten en liederen
Grote of Barbarakerk, Culemborg


8 september 2018, 21.00 uur

150 jaar spoorbrug Culemborg
Gelderlandfabriek, Culemborg


2 september 2018, 14.45 en 16.45 uur

Blokkenschema-site

Spoel festival
Werk aan het Spoel, Culemborg


1 januari 2018, 15.30 uur

Inauguratie als stadsdichter.


Uitnodiging

31 januari 2016, 15.30 uur

Presentatie ‘Alles over de schepping’. Uitreiking 1e exemplaar door Roland van Schelven, burgemeester van Culemborg.

Alles over de schepping werd deels geschreven op Werk aan het Spoel en bevat poëzie over onder (veel) meer Lek en uiterwaarden. De bundel is (gesigneerd) te koop voor € 15,-.
Wijn & verwonderen is de fraaie nieuwe wijnhandel en proeflokaal van Klaas Drupsteen in Museum Jan van Riebeeckhuis. Je kunt er de mooiste wijnen proeven en kopen.

Laat het even weten als je komt via de contactpagina.

Wijn & verwonderen, Jan van Riebeeckhuis
Achterstraat 38, Culemborg

Route en parkeren
Vanaf A2:
Afslag Culemborg. Provinciale weg N320 richting Culemborg volgen. Na spoortunnel bij rotonde linksaf richting Culemborg. Weg blijven volgen. Bij de 3e rotonde rechtsaf. Groene borden met ‘Parkeerterrein Palumbus’ volgen (Weidsteeg-Oostersingel-Elisabethdreef-Bouhuysweg-Palumbusweg). Auto parkeren op parkeerterrein Palumbus (gratis) of even doorrijden tot parkeerterrein Lange Meent (betaald). Het parkeerterrein Lange Meent rechts oversteken, straatje Lange Meent in. Het Jan van Riebeeckhuis bevindt zich tegenover het einde van dit straatje.


Power en poëzie

29 januari 2015

Ik lees voor tijdens de poëziecaroussel bij boekhandel Tomey & Verstegen. Het thema is ‘herinnering’.


10 oktober 2015

boek-heel

Voordracht ter gelegenheid van de lancering van het fotoboek ‘Het landschap van Culemborg’ van Marleen Grommers.


aff__A4_nacht van Culemborg.indd

14 februari 2015


16 augustus 2014 Storytelling met Ingmar Heytze
Storytelling @ bijzondere locaties is een bekend programma waarbij twee singer-songwriters niet alleen hun liedjes spelen, maar ook met elkaar in gesprek gaan over de liedjes. Parelduiken in Cultuur programmeert op 16 augustus een speciale editie van Storytelling @. In plaats van muzikanten staan deze keer twee dichters op het podium: Ingmar Heytze en Marco Houtschild. Ingmar Heytze was in 2013 hoofdgast van  het poëziefestival Zomerwende aan het Spoel en genoot veel enthousiasme van het publiek. Marco Houtschild studeerde Nederlands en ervoer het winnen van enkele landelijke poëzieprijzen als stimulans om zijn werk onder de aandacht van een breder publiek te brengen. Inmiddels verschenen er al 4 bundels van zijn hand. Het rivierenlandschap rondom Culemborg waar hij woont, is een terugkomend decor in zijn gedichten.

Wanneer: 16 augustus om 16.00 uur
Waar: Artist in Residence, Werk aan het Spoel, Culemborg
Duur: 75 minuten. Entree: 15 euro p.p. (leden van Poëziekring Culemborg ontvangen 5 euro korting)
Aanmelden: reserveren@parelduikenincultuur.nl ovv storytelling.


23 februari 2014 Wintermiddag vol poëzie
Presentatie van ‘Nieuw Werk’ door Marco Houtschild

Ter afsluiting van zijn verblijf als artist in residence op Werk aan het Spoel leest dichter Marco Houtschild gedichten voor die hij in het atelier heeft geschreven. Hij vertelt over het ontstaan van de verzen en geeft hier en daar toelichting. Het belooft een warme wintermiddag in een (huis)kamer vol poëzie te worden.

Wat: presentatie van ‘Nieuw Werk’ van en door Marco Houtschild.
Waar: Atelier Werk aan het Spoel, Goilberdingerdijk 40, Culemborg.
Wanneer: zondag 23 februari 2014, 15.00 uur (tot ca. 17.00 uur).
Entree gratis, incl. een drankje.

‘Nieuw Werk’ vanaf half december 2013 t/m februari 2014
Dichter Marco Houtschild is werkloos. Hij schrijft gedichten en sollicitatiebrieven in een huiskamer vol poëzie. Iedereen is welkom om een bundel uit de kast te pakken, zich te nestelen in een behaaglijke stoel en een gedicht te lezen.

Wat: ‘Nieuw Werk.’ Poëzie en sollicitatiebrieven door Marco Houtschild.
Wanneer: Vanaf 16 december 2013 t/m februari 2014; op werkdagen van 09.00 tot 14.00 uur, op zondagen van 13.00 tot 17.00 uur.
Waar: Het atelier op Werk aan het Spoel, Goilberdingerdijk 40 te Culemborg.


17 maart 2011
Première van ‘Gedichten Geduid, Wat bedoelt de dichter en waarom schrijft hij het zo op? Literaire avond rondom de poëzie van Marco Houtschild
De officieuze Culemborgse stadsdichter Marco Houtschild gaat een avondje poëtisch vloeken in de kerk. Hij zal zijn gedichten namelijk gaan uitleggen! En dat is zeer ongebruikelijk in de poëziewereld waarin de lezer doorgaans aan zijn eigen interpretaties wordt overgelaten. Wat bedoelt de dichter en waarom schrijft hij het zo op? U kunt uw vragen bij Houtschilds werk nu al stellen via zijn website. Met slagwerk door Jeroen van Dijk.

Theater De Fransche School Culemborg


30 oktober 2009
Uit handen van auteur Gerbrand Bakker (‘Boven is het stil’) ontving ik het eerste exemplaar van ‘Het verlies van wat vermeend blijkt te zijn’.

Aankondiging Culemborgse Courant